• Broodnodige winst VV Maarssen 1 geeft lucht

Een jeugdige versie van VV Maarssen Mannen 1 boekte dit weekend uit bij FC Driebergen een zeer nuttige overwinning. De 0-3 is hoogstwaarschijnlijk voldoende voor klassebehoud.

VV Maarssen speelde de afgelopen decennia regelmatig in de derde klasse, maar langer dan één seizoen duurde dat nooit. Zelfs de huidige trainer Marco van der Meer maakte dit als aanvoerder van VV Maarssen zondag 1 mee, in het seizoen 1997-1998 toen men na het kampioenschap in de 4e klasse na één seizoen 3e klasse alweer een stap terug moest doen. Ook in de jaren erna waren zowel de zaterdag- als zondagselecties vaak te sterk voor de 4e klasse en niet goed genoeg voor de 3e klasse. Na het kampioenschap van vorig seizoen was opdracht nummer 1 dan ook: rechtstreekse handhaving. In het begin van dit seizoen mocht er zelfs even gedroomd worden van meer, maar langzaam zakte Maarssen weg op de ranglijst.

Na de nederlaag tegen koploper Benschop had VV Maarssen nog maar drie ploegen onder zich en ondanks een marge van vijf punten was de club zeker nog niet veilig. De wedstrijd tegen nummer laatst FC Driebergen kon daarom cruciaal genoemd worden. Bij winst zou Maarssen op minimaal acht punten komen van de drie onderste ploegen; en met dan nog drie wedstrijden in het verschiet zou dit voldoende moeten zijn. FC Driebergen vocht echter ook voor haar laatste kans, want bij winst zou men de laatste plek verlaten en rechtstreekse degradatie kunnen voorkomen.

VV Maarssen begon wederom met de JO-17 talenten Shane van Zanten en Daimios Damkalis in de basis. De gemiddelde leeftijd was toch al bijzonder laag, want slechts drie spelers zaten in de leeftijdscategorie 25-30 jaar en de rest van het team is gemiddeld 20 jaar. Een groep met toekomst dus. Maarssen had een licht veldoverwicht in de eerste helft en creëerde één grote kans via spits Ronald Wielinga, maar oog in oog met de doelman van Driebergen werd het net niet gevonden. Maarssen had veel moeite om de tweede bal te veroveren op de felle middenvelders van de thuisclub, maar de defensie met aanvoerder Sven de Paauw en Sven Eggermont centraal achterin kwam niet in de problemen.

Maarssen wilde echter met de volle winst naar huis en besloot in de rust om een tactische aanpassing door te voeren. De beweeglijke Jesse Witlox werd een positie doorgeschoven ten koste van Ronald Wielinga en Damkalis ging kort achter Witlox spelen, waardoor Maarssen twee creatieve, snelle spelers centraal voorin kreeg. Hierdoor kwam er ook ruimte om Jordi Kreuger linksvoor in te brengen en deze aanpassingen besliste uiteindelijk de wedstrijd.

De ban werd eerst gebroken door de sterke Eggermont, die een vrije bal van Jantijn Augustin steenhard tegen de touwen kopte (0-1). VV Maarssen groeide in de wedstrijd en na een goede, snelle aanval was het Jordi Kreuger die de vanaf de rand van de 16 meter de 0-2 scoorde. De volgende aanval ging nu via rechts, waar Augustin weer een prima voorzet gaf. De instormende Cavit Yavuz stuitte nog op de doelman, maar de rebound was wederom voor Jordi Kreuger, die de bevrijdende 0-3 aantekende. De warmte begon inmiddels ook een rol te spelen, maar Maarssen werd er met de ingebrachte Jeffrey de Jongh en Abdel Loukili niet slechter op. En dat terwijl de afwezige Sven van Vuuren, de geschorste Zaid el Jallouli en de geblesseerde Tim Menue nog misten, blijkt de breedte van de selectie in deze fase toch belangrijk. VV Maarssen 1 creëerde nog een aantal kansen maar ondanks een paar goede individuele acties van Witlox, die nadrukkelijk op zoek was naar zijn eerste doelpunt, bleef het bij 0-3.

Door het verlies van de twee concurrenten (SVM en Voorwaarts) lijkt deze overwinning voldoende voor klassebehoud. Door het verlies van Kockengen schoof VV Maarssen zelfs een plekje op. De komende twee weken heeft de ploeg geen competiteverplichtingen en kan Maarssen 1 zich in de thuiswedstrijd op zaterdag 12 mei tegen nummer één na laatst SVM definitief veilig spelen. Aanvang 14.30 uur.

Ook vanuit het 2e kwam goed nieuws, want na de winst bij EDO kwam ook het prettige bericht dat koploper De Meern verloren had, waardoor VV Maarssen 2 met nog vijf wedstrijden te gaan de koppositie heeft overgenomen.