Inleiding
Het bestuur van VV Maarssen wil er aan bijdragen dat de leden met plezier voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de voetbalsport vinden we belangrijk.
VV Maarssen wil actief werken aan de bewustwording bij spelers, vrijwilligers, begeleiders, trainers en ouders/verzorgers op dit vlak. VV Maarssen is en wil een ontmoetingsplaats zijn en blijven waar sporters gezamenlijk met plezier en voldoening voetballen. Dit vraagt om duidelijke en eenduidig te interpreteren gedragsregels.
Het bestuur en de betreffende commissies dragen de gedragscode actief uit. Vooral de trainers, begeleiders, vrijwilligers en ouders/verzorgers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie voor wat betreft het uitdragen en bewaken van gedragsregels. Bij overtreding van de regels volgen sancties. Voor iedereen die ons sportcomplex bezoekt zijn de algemene gedragsregels opgesteld (leden, vrijwilligers en bezoekers) en per doelgroep (spelers, trainers, begeleiders, ouders/verzorgers en vrijwilligers) zijn specifieke gedragsregels opgesteld.
Het bestuur van VV Maarssen wil alle leden binnen hun persoonlijke mogelijkheden goed laten voetballen. Enthousiasme, ontspanning en plezier zijn daarbij de belangrijkste elementen. Het streven is om alle teams op een dusdanig niveau aan de competitie te laten deelnemen, dat voldoende uitdaging biedt om beter te gaan voetballen. Selectieteams spelen op het hoogst haalbare niveau. Door ontwikkeling van zowel het voetballend vermogen als het verenigingsgevoel willen we bewerkstelligen dat VV Maarssen een vereniging is om trots op te zijn.
Namens het Bestuur van VV Maarssen
Leden en vrijwilligers van onze vereniging
Iedereen die lid is, lid wil worden, dan wel als trainer/leider/vrijwilliger bij VV Maarssen wil werken, is van de gedragscode op de hoogte. Voor jeugdleden geldt bovendien dat ook de ouders/verzorgers op de hoogte zijn van de gedragscode. De gedragscode wordt door iedereen bij VV Maarssen uitgedragen en nageleefd. We spreken elkaar hierop aan. Goede omgangsvormen vormen het uitgangspunt voor ons handelen. Tevens vragen wij aan alle volwassenen die direct met kinderen werken een verklaring van goed gedrag (VOG). Omdat ook de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie dit van groot belang vindt, is dit document voor vrijwilligers van VV Maarssen gratis. Wij verwachten dat onze vrijwilligers hier geen probleem mee zullen hebben, aangezien wij allen het belang van de kinderen voorop stellen. De gedragscode gaat over de manier waarop wij met elkaar om willen gaan. De kernwaarden hierbij zijn sportiviteit, respect, eerlijkheid, spelplezier en betrokkenheid. Wie zich niet houdt aan deze gedragscodes krijgt gepaste maatregelen (sancties).
Het bestuur van VV Maarssen vraagt nadrukkelijk aandacht voor normen en waarden tijdens en na de beoefening van de voetbalsport. Hieronder volgt een aantal algemene regels die zowel op het voetballen als op het gebruik en het betreden van ons voetbalcomplex van toepassing zijn.
Voetbal is een teamsport, die je met elkaar en met de tegenstander gezamenlijk beoefent. Zonder samenspel geen voetbal en zonder tegenstander en scheidsrechter geen voetbal.
Op en rond ons sportcomplex
Het sportcomplex is van ons allemaal. Wees er zuinig op en zorg dat het netjes blijft. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende punten:
Alcohol, tabak en drugs
Het geven van het goede voorbeeld door volwassenen is van groot belang. Omdat het voorbeeld niet alleen volwassenen betreft, maar in heel veel gevallen juist jonge kinderen, worden onderstaande zaken apart genoemd:
Sancties
Overtredingen van de gedragsregels leiden tot sancties opgelegd door het bestuur van de vereniging. Afhankelijk van de ernst van de overtredingen worden maatregelen genomen. Sancties worden naar omstandigheden en leeftijd aangepast. Er wordt gezocht worden naar (taak)straffen die overeenkomen met het geconstateerde gedrag.
Overtredingen tegen de spelregels leiden tot sancties die worden opgelegd door de KNVB. Aan iedere verstrekte rode of gele kaart verbindt de KNVB een geldboete en (eventueel) een schorsing. De kosten worden door de vereniging aan de betreffende speler doorbelast; bij in gebreke blijven volgt tevens een speelverbod en inname van de spelerspas.
Gedragsregels per leeftijdscategorie
Hierna leest u per doelgroep een elftal specifieke gedragsregels. Deze regels komen voort uit de kernwaarden sportiviteit, respect, eerlijkheid, spelplezier en betrokkenheid en vormen.
O6, O7 (Benjamins & Interne Competitie), O8, O9, O10, O11, O12 en O13
Wij voetballen met respect voor iedereen en wij vinden sportiviteit en eerlijkheid belangrijk. Ons doel is om onze voetbalkwaliteiten en ons (spel)plezier te vergroten en laten als echte teamspelers betrokkenheid bij ons team en de club zien.
O14, O15, O16, O17, O18, O19
Wij voetballen met respect voor iedereen en hebben sportiviteit en eerlijkheid hoog in het vaandel. Ons doel is om onze voetbalkwaliteiten en ons (spel)plezier te vergroten en tonen als echte teamspelers betrokkenheid bij ons team en de club. Wij waarderen en tonen respect voor onze medespelers, tegenstanders en scheidsrechters.
Senioren
Wij voetballen met respect voor iedereen en hebben sportiviteit en eerlijkheid hoog in het vaandel. Ons doel is om onze voetbalkwaliteiten en ons (spel)plezier te vergroten en tonen als echte teamspelers betrokkenheid bij ons team en de club.
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn voor onze club van zeer groot belang. Door hun betrokkenheid kunnen er wekelijks vele junioren en senioren deelnemen aan de wedstrijden en trainingen. Om een sportieve en respectvolle voetbalvereniging te zijn, hebben zij een belangrijke voorbeeldfunctie. Vanzelfsprekend zijn er voor hen ook een aantal aandachtspunten.
Toeschouwers, ouders/verzorgers en bezoekers
Positieve supporters langs het veld geven de wedstrijd nog meer vreugde, passie en spanning. Zij tonen respect voor spelers, tegenstanders en overige supporters en stimuleren de spelers naar een hoger niveau.
Trainers/leiders
Voor een positieve, lof uitende trainer en leider loopt een voetballer een stapje harder. Wees die trainer die gerespecteerd wordt om zijn kennis en de positieve uitstraling naar de spelers toe. Wees die leider die spelplezier voorop stelt en na een goede teamprestatie het team complimenteert.
Gedragsregels seksuele intimidatie
De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC*NSF heeft gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico's op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de elf gedragsregels die worden onderschreven door alle landelijke sportorganisaties die zijn aangesloten bij NOC*NSF. VV Maarssen hanteert de gedragsregels van NOC*NSF.