• Met ingang van dit seizoen is VV Maarssen gestart met het “Gelijke Kansen” Project van de KNVB (https://www.knvb.nl/assist-trainers/de-voetbalvisie-van-de-knvb/gelijke-kansen-en-gemengd-voetbal/verdieping-gelijke-kansen).

In eerste instantie passen wij dit toe op de jeugd van de O8. Dit betekent kort gezegd dat we in deze leeftijdscategorie niet meer selecteren en dat de beste spelers niet meer samen zitten in een zogenaamde selectie team. Alle teams zijn zoveel mogelijk gelijkwaardig ingedeeld.

Wij doen dit omdat wij alle kinderen dezelfde mogelijkheden willen bieden. Ze krijgen dezelfde trainers en dezelfde oefenstof die door gekwalificeerde trainers van de vereniging wordt samengesteld. Op de eerste trainingsavond gezamenlijk in een circuitvorm en de tweede avond met het eigen team. Er wordt zo geen onderscheid gemaakt tussen selectie en basisteams.

Dit is vooral omdat kinderen zich allemaal op een andere manier en in een ander tempo ontwikkelen. Op het vlak van bijvoorbeeld onderwijs, maar op het motorische vlak. Ook onderzoek toont ook aan dat het herkennen van potentie, zeker op jonge leeftijd, onbetrouwbaar is en dat talentontwikkeling grillig verloopt. Kinderen die op 7 jarige leeftijd uitblinken zijn niet altijd degene die 5 of 10 jaar later nog steeds de betere voetballers/sporters zijn. Door het toepassen van gelijke kansen willen we voor de spelers die nu misschien nog niet tot de betere spelers behoren ook een juiste omgeving creëren om zich goed te ontwikkelen. En op die manier meer kans te bieden om een voor hun zo hoog mogelijk niveau te bereiken

Uiteraard houden we ook rekening met de spelers die nu al verder zijn in hun ontwikkeling. Ook die zullen we blijven uitdagen door speciale opdrachten tijdens trainingen en wedstrijden of deze af en toe mee te laten doen met een hogere leeftijdscategorie als de spelers daar ook zelf behoefte aan hebben.

Maar naast alle ontwikkeling op het voetbalgebied is plezier nog steeds het allerbelangrijkste. Door het model van gelijke kansen willen dus meer gelijkwaardigheid in het voetbalprogramma en de begeleiding van alle jeugdvoetballers. Zo beleven alle spelers en speelsters plezier aan de sport en is iedereen in staat zijn of haar persoonlijke top te bereiken.

Meer informatie over gelijke kansen bij VV Maarssen? Neem dan contact met ons op:

Randy van Schravendijk (Coördinator O8)
    Email: randyvanschravendijk@vvmaarssen.nl

Kim van den Bosch (Jeugdvoorzitter)
    Email: kimvandenbosch@vvmaarssen.nl

Chavan Bihari