• Nieuwjaarstoespraak van de voorzitter

Tijdens de drukbezochte Nieuwjaarsreceptie van zondag 5 januari 2020 hield voorzitter Bert van der Meijden de volgende toespraak:

Namens het bestuur van VV Maarssen wens ik jullie een gelukkig, gezond en sportief 2020 toe.

2019 was een jaar waarin weer van alles is gebeurd rondom onze mooie club. Kampioenschappen van onze 1e, 2e en O19-1-teams en bijna promotie van de vrouwen. Verder nog talloze kampioenschappen van de jeugdteams en uiteraard ons veteranenteam. Maar die worden ieder jaar kampioen.

De ontwikkeling is verder bijzonder positief want het 1e en 2e staan momenteel op kop, de vrouwen staan 2e in de Hoofdklasse en JO19-1, 15-1, 14-1 en 13-1 hebben zich geplaatst in de promotiepoule van de hoofdklasse naar de divisie. MO11-1 werd kampioen door alle wedstrijden te winnen en MO17-1 staat 2e en kan nog kampioen worden.

Bestuurlijk hebben we afscheid moeten nemen van penningmeester Gerda de Gier. Met dank voor de inzet van Gerda als penningmeester en voorzitter van de Olympiadecommissie. Gelukkig hebben we in Corné Aben al snel een vervanger gevonden voor de belangrijke functie van penningmeester. We hebben ook afscheid genomen van de voorzitters van de jeugdafdeling, Tine Bakker en Martin de Gier. Tine is nog wel actief, maar niet meer als duovoorzitter. Helaas hebben we nog geen vervangers kunnen vinden. Tenslotte hebben we afscheid genomen van Gerwin Kok als Hoofd Jeugdopleiding en gelukkig snel kunnen vervangen door Chavan Bihari. Chavan heeft het de afgelopen negen maanden behoorlijk druk gehad. Waarvoor dank.

In 2019 moesten we ook afscheid nemen van Nico IJsakkers. Bij een voorgenomen medische ingreep bleek Nico ineens terminaal ziek. We hebben toen gelukkig nog wat tijd gehad om afscheid te nemen van onze supervrijwilliger. Ook moesten wij afscheid nemen van Arnoud Weijers. Dat was heftig en hebben wij op een indrukwekkende wijze gedaan met team en vereniging.

De plannen voor het nieuwe sportpark Zuilense Vecht zijn inmiddels niet alleen plannen, maar we beginnen eigenlijk al aan de uitvoering. Afgelopen maand zijn zowel VV Maarssen als de gemeenteraad van Stichtse Vecht unaniem akkoord gegaan met de start van het project. In het 3e kwartaal van 2020 moet het bestek wat we aan het schrijven zijn al tot aanbesteding leiden. En dan kunnen we in 2021 starten met bouwen. Planning is dat de oplevering in de zomer van 2022 zal plaatsvinden. Dus over 2½ jaar.

Met lichte vertraging is in september het kunstgras op veld 3 gereedgekomen en de ledverlichting op veld 2 en 3. Het is fantastisch dat we bij slecht weer nu veel meer teams kunnen laten trainen en spelen. We zijn op weg naar een toekomstbestendig park.

Afgelopen jaar is ook het eerste jaar geweest dat we zelf de kantine hebben gedraaid. John Oomen hebben we in dienst genomen en het loopt goed. De inkomsten waren hoger dan in de periode dat we pacht ontvingen. We denken in de toekomst dit nog te verbeteren omdat het soms wat tijd kost om goede afspraken te maken met betrekking tot inkoop en organisatie.

Er zijn wel veranderingen gaande op het gebied van vrijwilligers en activiteiten. Op een enkele positie na lukt het nog redelijk om voor de bestuursfuncties vrijwilligers te vinden. Voor de begeleiding van de teams loopt dat bij de jongste jeugd erg goed, maar bij de oudere jeugd steeds moeilijker. Dat is een punt van aandacht waarvoor we oplossingen moeten vinden in de komende periode. Verder is het zo dat bij activiteiten zoals het zaalvoetbal, de Olympiade en het vrijwilligersfeest de belangstelling sterk terugloopt. Daarom is besloten het zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd en de Olympiade niet meer te organiseren. Hiervoor in de plaats gaat de kleinste jeugd schaatsen op uitnodiging van de CTSM (organisatie rondom zaterdagselectie) met co-financiering van het bestuur en de oudere jeugd gaat dit jaar bowlen. Het vrijwilligersfeest is afgeschaft en alle vrijwilligers hebben met de Kerst een waardebon gekregen. Zo bereiken we in plaats van een kwart van de vrijwilligers de hele groep van 200.

Hoe we in de toekomst met dit soort activiteiten om moeten gaan in een veranderende samenleving, moeten we gaan ontdekken. Dat zal soms vallen en opstaan betekenen. Wat nog steeds een sterk merk is, is het Vecht Cup toernooi. Met een strakke organisatie zal dit eind mei weer plaatsvinden.

Tenslotte wil ik een toast uitbrengen op het nieuwe jaar!

Bert van der Meijden
    Voorzitter

Bij de foto: als afsluiting van zijn toespraak maakte Bert van der Meijden de benoeming van Giovanni Jansen als Vrijwilliger van het Jaar bekend.