• VV Maarssen 2 pakt door

Op zaterdag 5 september werd door Maarssen 2 aangetreden bij en tegen OSM’75 2, een derby. Hoewel een derby, volgens ons als spelers en staf bestaat dat niet. Je wilt gewoon lekker ballen, met plezier, lekkere acties, goed positiespel en vooral WINNEN, want winnen brengt drie punten in je binnenzak, lol, plezier en een lekker weekend.

Lekker ballen was ook duidelijk te zien in de eerste helft. Waar in de vorige wedstrijd de eerste 25 minuten heel goed waren, was nu de eerste helft van Maarssen van een hoog niveau. Balbezit zal rond de 77% geweest zijn. Ondanks wat kleine wijzigingen in de basis-elf ten opzichte van de vorige wedstrijd en hiermee nog niet de juiste afstemming tussen spelers van de looplijnen, waren er zeer veel positieve voetbaltaktische jargonuitdrukkingen die prima werden uitgevoerd:
    - een coachende en meevoetballende 1;
    - de twee backs die op het juiste moment diepte zochten, of achter de bal stapten, en sterk in herstel speelden;
    - het centrale duo dat prima doorstapt het middenveld in als de nummer 6 aansluit bij de voorwaartsen, en deze heren hadden ook een prima crossbal. Soms niet te belopen, maar intentie met de uitvoering was top;
    - nummer 6 die wederom sterk speelde, echter niet altijd een pluim zal ontvangen want er zijn verbeterpunten;
    - 7 en 8 speelden top in de zone, met prima aansluiting en sterk in het voetbalgedeelte, heerlijk om te zien;
    - 10, Il Capitano, de drive is overduidelijk aanwezig, traptechniek à la Platini, ontpopt zich als een echte aanvoerder;
    - 9 en 11, nieuwe opdrachten in het spel, voeren dit prima uit, maar moet nog beter worden afgestemd;
    - de wissels zijn gretig en willen graag ballen, klasse.

De contouren van het spel krijgen vorm, afstemming van een goed klinkende viool of goed geoliede machine is altijd van belang en vergt de aandacht. Aannames en gemakzucht kunnen dodelijk zijn in deze mooie balsport.

Genoeg voetbaljargon, nu even kort de wedstrijd belichten. Een zeer goede eerste 45 minuten, waarin Michael sinds een aantal jaren zijn eerste wedstrijd speelde vanaf positie 8, hij met een scherpe diagonale splijtende pass Udo voor de keeper zette, die prima overzicht bewaarde om de meegespurte Lano voor een leeg goal de 0-1 voorsprong liet aantekenen in minuut twaalf. VV Maarssen bleef zeer sterk spelen, met flair, met rust aan de bal en met tempoversnellingen, steeds beter coachend en vragend om de bal. Vele kansen werden helaas nog niet benut, maar de kansen werden wel voldoende gecreë​erd, dus dat is uitstekend. Bij een corner werd Julian te opzichtig naar de grond gebracht en kon el capitano Sven de terecht verkregen penalty in minuut 31 heerlijk tegen de touwen knallen, de 0-2 was daar. Een paar prima aanvallen en voorzetten voorlangs bleven zich opstapelen, maar daar OSM de gehele eerste helft bijna niet over zijn eigen helft kon komen, was het vaak druk rondom hun zestien meter. Hierdoor ontbrak de minimaal verdiende 0-4 voorsprong voor Maarssen 2, wat een correcte en minimale afspiegeling van de krachtsverhouding was geweest. VV Maarssen speelde heel sterk in de eerste helft.

In de rust even lekker met zijn allen genieten van een goede eerste helft en een eerste wissel toepassen. De tweede helft gaat van start en OSM pakt de laatste strohalm door opportunistisch spel te gaan spelen, snel de lange bal om de druk bij hun eigen zestien meter weg te halen. Kreeg OSM hierdoor grip op de wedstrijd? NEEN, de laatste linie van Maarssen was onverbiddelijk in duels en zeer sterk in het voetballend vermogen. In minuut 60 werd er door de trainer van Maarssen een geplande wissel, maar ook een gedwongen wissel toegepast (Renato werd uit voorzorg met opspelende liesklachten gewisseld). Maarssen probeerde nog steeds op de 0-3 voorsprong aan te sturen, echter de bal om de derde man te vinden werd te vaak een verkeerde keuze. Hiermee kreeg OSM eerder de bal op het middenveld in plaats van hun achterhoede. Dit is niet de bedoeling, want dat betekent dat de tegenstander dichterbij onze zestien meter komt. Dit werd ook duidelijk tussen minuut 65 en 83, waarin OSM een penally kreeg rond de 75ste minuut en keeper Peter kansloos liet. Dus een 1-2 voorsprong voor VV Maarssen, met nog een kwartier te spelen. OSM gooide alles op alles, zwetend, knokkend, en met het smijten van hun laatste krachten probeerde OSM op zoek te gaan naar een onverdiend punt.

De trainer van VV Maarssen 2 paste nog een laatste wissel toe en haalde een spits eruit, paste een extra middenvelder in om de wedstrijd onder controle te brengen, en dat is precies wat gebeurde. VV Maarssen kreeg weer het betere van het spel met een paar vrije ballen rondom het strafschopgebied, dit bracht werk voor Il Capitano. Na zijn eerdere twee vrije ballen ging zijn derde vrije bal vanaf de rechterzijde prachtig in de linker winkelhaak en de 1-3 voor onze jongens was een feit. De wedstrijd werd in de laatste acht minuten professioneel uitgespeeld, en de derby \"ach dat bestaat toch niet\" werd door Maarssen met winst beslecht.

Uitspraak van de dag: beweging zonder bal bepaalt het percentage balbezit.

Wedstrijdstatistieken: OSM’75 2 – VV Maarssen 2
    Uitslag 1-3
    Balbezit percentage: 37% vs 63%
    Goals: Sven 2x en Giuliano
    Spelers: Peter, Jordi, Ferdi, Renato, Roan, Udo, Yorick, Michael, Julian, Giuliano, Sven (c), Sam, Wesley, Remko, Geert en Daan.

De volgende bekerwedstrijd is op ons eigen sportpark tegen Benschop.
    Maarssen 2 – Benschop 2, tijdstip van aanvang op 12 september is 12.30 uur.