• VV Maarssen neemt deel aan HEADLINE-studie: Onderzoek naar impact van wedstrijdbelasting

    VV Maarssen neemt deel aan HEADLINE-studie: Onderzoek naar impact van wedstrijdbelasting

    Op 5 november 2024 deed het eerste team van VV Maarssen mee aan de HEADLINE-studie, een medisch onderzoek gericht op de impact van intensieve inspanning en wedstrijdbelasting. Het team nam het in deze speciale wedstrijd op tegen Candia '66 uit de 3e klasse en sloot af met een overtuigende 3-0 overwinning. De spelers ontvingen als dank een lunchpakket en een Nederlands elftalshirt.

    Strikte protocollen bij aankomst

    Bij aankomst om 18:00 uur werden de spelers verwelkomd en gevraagd om schriftelijke toestemming voor deelname aan de studie. Dit formulier hadden de spelers al vooraf per brief ontvangen, en hen was gevraagd om de informatie goed door te nemen. Na het tekenen van het toestemmingsformulier volgde een korte vragenlijst en het afgeven van een bloedmonster. Het bloedprikken werd verzorgd door vijf medisch medewerkers, zodat de spelers snel verder konden met hun voorbereidingen.

    Voorbereidingen op het veld

    Na het afgeven van bloed en het invullen van de vragenlijst, ontvingen de spelers hun tenue en lunchpakket. Om ervoor te zorgen dat elke deelnemer alle vereiste stappen doorliep, kregen ze een stempelkaart aan een keycord. Voor de warming-up leverden de spelers hun stempelkaart in, en om 19:50 uur moesten ze even naar binnen om hartslag- en GPS-sensoren te bevestigen. Deze sensoren zouden tijdens de wedstrijd belangrijke data over hun fysieke prestaties verzamelen.

    Wedstrijd met medische monitoring

    De wedstrijd begon om 20:00 uur, en het protocol stond wissels toe, al was het belangrijk dat minstens acht spelers de volle 90 minuten speelden. Het onderzoeksteam hield toezicht op wissels om blessures, met name hoofdblessures, nauwkeurig te kunnen registreren. Gewisselde spelers leverden hun sensoren direct in en gaven opnieuw bloed af. Tijdens de rust konden de teams naar de kleedkamer, waar vulpunten aanwezig waren om eigen bidons bij te vullen in plaats van plastic flesjes te gebruiken.

    Na afloop: afmelden en bedankje

    Na de wedstrijd moesten de spelers eerst hun hartslag- en GPS-sensoren inleveren, waarna ze opnieuw bloed lieten prikken. Als afsluiting leverden zij hun stempelkaart, tenue, hesje en keycord in en kregen ze een Nederlands elftalshirt als bedankje. Dankzij deze studie konden de onderzoekers waardevolle data verzamelen over de fysieke en medische impact van een intensieve wedstrijd op de spelers.

    Het onderzoek met VV Maarssen tegen Candia ’66 bood zowel de teams als de medische onderzoekers een kans om beter inzicht te krijgen in de relatie tussen sportprestaties en gezondheid, wat mogelijk kan bijdragen aan verbeterde veiligheidsmaatregelen in de sport.